Auditorium history

The Auditorium's construction began in September 1995.
The location for the new Roman Auditorium was chosen for its potential to give the existing landscape’s orography a complete organic interconnection. It was decided, to be specific, to try to eliminate the artificial fracture that had taken place between the lower offshoots of the Parioli Hill and the river plains under the Olympic Village. 
The choice of the Auditorium’s location, with the Parioli district to the south, the Flaminio district to the west, the Olympic Village to the north and Villa Glori to the east, has provided the opportunity for important urban improvements. It was decided that the area for the Auditorium ought to have the same urban and territorial dignity as the four districts surrounding it, each one of which has its own separate identity and model of everyday life.
The Auditorium is meant to act as a sophisticated source of attraction for extra-urban use, while, at the same time, maintaining all the functions needed for everyday local use. This is guaranteed both by the way the three buildings have been designed and by the way the Auditorium’s activities have been distributed.
The main entrances to the park and the underground parking are from Viale Maresciallo Pilsudski and from Via Giulio Gaudini. This gives an important physical and psychological continuity with the Southern and Eastern areas. On this plane, up a gentle rise, stand the three Music Halls; a sequence of large volumes similar to one another, of different sizes, but belonging to the same architectural family. The three "harmonic chambers" are immersed in the large park with trees and are placed at a right angle around a large theatrical cavea, which faces the Olympic Village. On this side, on Viale de Coubertin, the premise becomes more permeable and activities organized there tend to be linked more with normal urban use. This guarantees a daily and uninterrupted movement within the whole structure.


  • 55.000 mq Area
  • 350.000 mq Constructions
  • 40.000 mq Squares and Gardens
  • 7.600 Seats
  • 696 covered Parking Spaces
  • 42.000 mq Facilities
  • 40.000 mq Cement
  • 6.020.000 kgs Steel
  • 40.000 mq Flooring
  • 1.600 mq Laminated Wood Beams
  • 65.000 mq Brickwork
  • 18.000 mq Roofing
  • 58.000 mq Paving
  • 6.000 mq Brick Coverings
  • 170.000 kg Ironwork
  • 190.000 mq Painted Surfaces
  • 2.500 Plants
  • 2.500.000 Byzantine style brickwork

Photographic Gallery